The new London Design Museum and its hyperbolic paraboloid roof

The new Design Museum of London has opened its doors some weeks ago, and now it is located in Kensington High Street, west London.

The entire project, made by Rem Koolhass’ OMA and John Pawson for the interior, consists of new luxury residences and the improvement of an existing building, which is now the new museum.

This new museum, should give a completely new face to itself, and this is what someone would think seeing its opening film. But is it really so?

Site area

Basically, the museum is now located at the entrance of Holland Park, with the garden on one side, and the new apartments on the other. This site is easy to reach thanks to the nearby high street, and thanks to the metro station as well, which is at 5 minutes on foot. So, to reach the building you have to cross a part of Kensington high street, and the initial part of the park, where the main gate is located.

The surroundings

As is said before, the project consists also of three apartments blocks, which seems these works as a filter for the nearby high street. This generate a new “context” made up only for the museum, in fact, when we stay in front of the entrance, we do not realize what’s over the park or the residences.

Anyway, these blocks generate also a connection between themselves, the museum and the surrounding buildings, which are older as architectural style.

Material

From outside, it appears as a simple parallelepiped, with brick basement and blue glass cladding, all covered with a concrete hyperbolic paraboloid roof. The bricks have colour and aspect of the typical English brick, dark and porous, and the cladding is composed of blue translucent glasses and metal structure.

We can see two concrete structure from outside which supports the huge roof, but these are only a part of this, because inside there are two more larger pillars.

Before we said that the design of interior has been made by John Pawson, in fact, it appears completely different from the outside.

At this link you can see Pawson talking about the project and his approach.

Inside

Inside prevails wood. When we pass through the entrance doors, we reach a big internal space with nothing between you and the great roof. It appears as a box, inside a box. In fact, nothing reaches the roof. All internal parts are detached in order to give the possibility to enjoy the hyperbolic paraboloid.

At the end, the project is composed of two rings and a mezzanine, plus two underground floor. these two rings give the possibility to have a “triple height” space at its centre, where a big stair — linked with the mezzanine — gives the possibility to use it as an open auditorium.

Anyway, all the building obviously hosts lots of functions, as an open designer maker studio, offices, an auditorium, archives, private rooms, a learning centre and two exhibition halls. Oh…also a restaurant, a bar, a lounge for members and a shop, as always. So, in the entire building, there are two spaces designate for exhibitions.

All the project is focused to the great roof. It gives a huge boost to this space Thanks to its shape, the perception of the space results very pleasant. It generates wonderful gradients on itself, with points of shadow and points with a great suffused light.

Use

It is a museum, of course, but just a museum? Why can’t be something else, something for everyone? Unfortunately, no, it isn’t more than a museum. Probably because of its location, it can’t be reached anytime, using its external spaces as a meeting point. First of all, it hasn’t any real “external public space”, because of its “high-ranking” location probably — luxury apartments —. Furthermore, it is divided from the park and surroundings by gates. This is a pity, because it could be useful to have a space — useful for the park too — always open. Maybe for some open events as well.

Conclusions

The new Design Museum of London is a fantastic architecture, we can not say the otherwise.

The internal space is very pleasing, simple in its “complexity” — geometrical too —. And I think, externally it is iconic. I mean, it could be the new design “icon” of London. For me there are some lost spaces, but this is a personal opinion, and this not affect the project. And of course, I think it could be great an external public space, but it could also be a commit choice.

 

Gabriele Bortoluzzi – photos taken with Olympus ® OM-D Mark II, 14-42 M. Zuiko digital

Escola Municipal de Música Can Fargues

The restoration of Can Fargues music school was made by BAMMP Arquitectes in 2014 and currently, it is a primary school of music.img_1051

Can Fargues is situated in Horta neighbourhood, in north-west of Barcelona.

The main building goes back to the 13th century, and all the restoration turn around the central tower of it.

img_1049

To reach the entrance, we are forced to pass through a small courtyard, where we can find a stair composed of a typical Catalan vault. From here, it is possible to see the old tower as well.

img_1053

img_1055

In the past, this building was used to produce wine, and this is why this lot consist also of a garden. Furthermore, we can find storage rooms inside, where wine was stored but currently with no function.

img_1056

img_1058

All floors are connected with a new internal stair, which is not sustained by the tower’s wall. In fact, it is possible to see space between the handrail and the wall itself.

img_1060

The school is composed of entrance, some small common areas, classrooms, two big terraces and the patio as well. In addition, there is an Auditorium on the ground floor, completely soundproof.

img_1066

It is extremely interesting to notice how inside the Auditorium, the acoustics change from a “sector” to another, helped also by dimensions and the vaults in it.

img_1066

In general, Can Fargues is not very bright, but probably because BAMMP studio wanted to be respectful to the ancient structure. Materials and tenuous colours have been chosen very well for this restoration, in order to accentuate textures and volumes.

In conclusion, I think this intervention has been made in the better way.

img_1064

Gabriele Bortoluzzi – photos taken with iPhone SE ®

The Julia Tower for aged people

The Julia Tower, designed by Pau Vidal, Sergi Pons and Ricard Galiana, is located in Poble Nou neighbourhood, in the north of Barcelona.

OK_1

The Tower was built in the 2011 and it was designed specifically as social housing for aged people. It appears as a white striped monolith, partially covered with a grid. Bearing structure is entirely made of rough concrete, hidden by corrugated iron plates.

ok_7

In the ground floor, which is partially covered with a coloured wallpaper, are situated the keeper room, facility rooms and also an Atelier with a small patio where residents can stay and have fun together. This room can be used as a theatre, handmade workshop and game room.

ok_3

This residential tower is composed of seventeen floors, divided in three sector (from ground to the top: yellow, light green and green). In each sector we find a specific double-height room, which host a different social function (like a small gym, a reading room). These rooms are recognisable because of their coloured decorative wallpaper (with the same colour of its sector).

ok_5

ok_4

Finally, the upper floor is entirely open, and it serves as a “solarium” and terrace. The panorama is excellent and it can be appreciated also from the external stairs (often used as terraces as well), in particular where the grid is not present.

ok_2

ok_6

In general, I think the Julia Tower is very well composed. The view and external stairs used as common terraces improve residents’ social life. Furthermore, materials chosen are pleasant, although these gives an idea of cheap materials.

Gabriele Bortoluzzi – photos taken with iPhone SE ®